vineri, 29 aprilie 2011

Ce aparat foto sa cumparam?


Este o intrebare pe care o citesc, formulata în diferite feluri, în convorbirile cu voi. Desi, la inceput, am încercat să răspund fiecaruia în parte (pentru aceasta documentându-mă de pe paginile producătorilor camerelor exemplificate de voi plus "minimele" mele cunostinte), am ajuns la concluzia că cel mai bine este să prezint aici, un mic ghid pentru aceia dintre voi ce doresc să achiziţioneze primul aparat de fotografiat.
Aşadar, aveţi probleme în a decide ce aparat să cumpăraţi? Nu ştiţi ce cameră foto poate răspunde necesităţilor voastre?
PAŞII INIŢIALI
1.    Notaţi care este scopul vostru principal. De ce anume aveţi nevoie de o cameră foto? Dacă tot ceea ce vreţi să fotografiaţi sunt imagini din vacanţă sau plimbări ocazionale, ieşiri cu familia sau prietenii, atunci o cameră foto digitală ieftină este ceea ce aveţi nevoie.
2.    Notaţi de câte ori credeţi că veţi folosi camera foto. Cu cât mai des o veţi folosi, cu atât mai mult veţi dori să faceţi un upgrade al acesteia. Aşadar, buy nice or buy twice....
3.    Notaţi ce buget deţineţi pentru a cumpăra aparatul foto. Este cea mai bună metodă de a evalua calitatea camerei foto pe care o veţi putea cumpăra. Nu vă temeţi dacă veţi depăşi bugetul iniţial – veţi avea astfel o cameră mai performantă şi care va ţine mai mult timp.
4.    Decideţi dacă doriţi un aparat foto digital de tipul point and shoot sau un DSLR.
Care este diferenţa dintre un point and shoot şi un DSLR?
Aşa cum se poate deduce din denumire, point and shoot este un aparat foto pe care îl îndreptaţi către subiectul pe care doriţi să îl fotografiaţi, apăsaţi pe declanşator şi realizaţi cadrul. Fără prea multe bătăi de cap, aparatul având presetări ce vă vor uşura munca, cu minusurile lor în ceea ce priveşte calitatea imaginii realizate.
Pe de altă parte, un DSLR este un aparat foto profesional (sau semi-pofesional), unde aveţi posibilitatea schimbării obiectivului, putându-i adăuga, după caz, un obiectiv macro, pentru close-up, sau un telezoom, pentru fotografii de la distanţă. La acest tip de aparat aveţi şi posibilitatea să alegeţi deschiderea diafragmei, timpul de expunere dorit, a sensibilităţii ISO etc.
1.    Hotărâţi-vă ce vă doriţi cu adevărat: fotografiile pe care vreţi să le realizaţi se ridică la pretenţiile pe care le oferă o cameră foto DSLR? Nu uitaţi că un DSLR este mult mai scump decât un simplu point and shoot (diferenţa de preţ depăşeşte 1000 lei).
2.    Dacă fotografia este un hobby, puteţi cumpăra un point and shoot cu setări mai avansate, în care să aveţi posibilitatea să învăţaţi elementele de bază, până când veţi considera că e timpul pentru un DSLR. În plus, este mult mai ieftin decât acesta din urmă.
PONTURI:
Dacă fotografia nu este un hobby, atunci, mulţumiţi-vă cu un aparat ieftin şi simplu, fără să cheltuiţi inutil banii pe un DSLR pe care nu îl veţi utiliza prea des.
Comparaţi ades produsele şi mărcile pe care doriţi să le achiziţionaţi. Sunt foarte multe siteuri de profil, forumuri în care utilizatorii semnalează minusurile şi plusurile aparatelor respective. Utilizaţi aceste informaţii în folosul vostru.
Nu uitaţi să includeţi în bugetul iniţial şi accesoriile: cureaua, care uneori nu este inclusă în pachetul de bază, o geantă în care veţi ţine aparatul, cardul de memorie (de preferat un card cu o viteză cât mai mare) etc. De asemenea, atenţie când vă alegeţi un DSLR: marea majoritate a aparatelor profesionale se vând doar body, ceea ce înseamnă că va trebui să vă cumpăraţi un obiectiv separat (căutaţi, de regulă, un kit complet cameră plus obiectiv).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu